петък, 11 декември 2009 г.

Зимата е времето на едрите щуки

Малко видове риба, обитаващи нашите водоеми, остават активни в големите студове. Мнозина свързват подледения риболов с улова на дребен костур и бабушка. Това твърдение обаче опровергава щуката. Тя се лови еднакво добре както под леда, така и при открита вода. Единственото важно условие е да я има във водоема. Не рядко именно през зимата са активни предимно едрите екземпляри и трофейните улови не са рядкост.
За зъбатия хищник сезонът не е от голямо значение. Под леда щуката запазва активността си и смело атакува закаченото на куката рибе. Тя не е безразлична и към изкуствените примамки. Те обаче са по-ефективни при открита вода. Бавното водене, например на блесна MEPPS Aglia, неминуемо ще накара щуката да пробва вкуса и. Същото ще предизвикат и воблерите на RAPALA. Споменавам не случайно тези световно признати марки. През зимата щуката не е толкова подвижна и само перфектната игра на примамката може да я предизвика да атакува. Успехът при зимния риболов на щука идва не с чакане, а с активно търсене на хищника. През зимата ятата с дребосък са се изпокрили и гладът на хищника е голям. Това притъпява инстинктите дори на едрите предпазливи щуки и ги прави по-лесна плячка за риболовците, решили да ловят в студа. Друга особеност на зимния риболов на щука е, че щуките са по-навътре във водоема от обичайното и следва да се търсят около по-отдалечените от брега укрития. Подводните прагове, потопените дървета и тихите участъци в реките държат едрите щуки през зимата. Макар и големи напоследък, студовете не притъпиха апетита на щуката. Тя се лови добре във водите на Дунав и незамръзналите участъци на притоците й. На дупка се лови добре на яз. "Скомля", на яз. "Душанци", по крайдунавските блата и канали, както и по всички места, в които се среща в добро количество. Да проснеш на снега една петкилограмова щука си е истинско предизвикателство за всеки уважаващ себе си рибар.

Калоян БЕЛОПОЛСКИ

Няма коментари:

 

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary