петък, 11 декември 2009 г.

Европейската комисия дава шанс на България и Румъния да защитят улова си на калкан

В началото на следващата година България и Румъния трябва да представят цялостни планове за действие и контрол с цел гарантиране на устойчиво управление на улова на калкан.
Ако тези планове не бъдат одобрени от страна на Европейската комисия, общодопустимият улов ще намалее на 38 тона за всяка от двете страни при сегашните 50 тона. Това е отоговорът на ЕК на парламентарния въпрос на депутатите от групата на социалистите и демократите в ЕП Илияна Йотова и депутатът Мария Неделчева от групата на Европейската народна партия. Последното решение от 20 ноември 2009 г. на Съвета е за намаляване на сегашното количество само с два тона, но по - нататъшното разрешение зависи от възможността на двете държави да защитят своите позиции пред компетентните органи.
Експертите от Научно - техническия и икономически комитет по рибарство считат, че при риболова на калкан в Черно море се улавят малки и недостигнали зряла възраст риби и смъртността поради риболовната дейност при тях е висока. ЕК счита, че има положителни тенденции за съхраняване и увеличаване на запасите, но те все още не са достатъчно гарантирани и затова препоръката на този етап е уловът на калкан в Черно море да бъде максимално ограничен с поне 25 процента. Правителствата на България и Румъния получиха последна отсрочка, за да докажат със своите план-програми, че могат да се справят с тази ситуация и да гарантират нормалното развитие на тези рибни запаси в басейна на Черно море.
Драстичното съкращаване на квотите ще има тежки последици за българските риболовци и рибната индустрия в България. По последни сведения от статистиката близо 2000 семейства се препитават от улова на калкан в Черно море.

Източник:http://ilyana.info

Няма коментари:

 

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary