петък, 11 декември 2009 г.

Пазарът на риболовни принадлежности е залят от китайски ментета

По данни на “Такъл трейд” - специализирано издание на Международната асоциация на производителите и търговците с риболовни пособия, в момента световният пазар е залят с до 80 процента некачествена продукция, изработвана най-вече в нелегални фабрики в Китай. Проблемът засяга осезателно и над 200 000 потребители на българския пазар, колкото са общо любителите риболовци в страната.
Георги Орозов, представител у нас чрез фирмата си “Орозов и ко” на германския производител на риболовна екипировка DAM, съобщи пред “Капитал”, че произвежданите в Китай ментета с такава марка се предлагат на доста по-евтини цени от оригиналите, но са с твърде съмнителни качества. “Доскоро се подправяха главно пръчки, влакна и куки, обяснява той. Избягваха макарите заради фината механика, но вече и тях започнаха да копират.”
Николай Семерджиев от “Алем”, вносител на “Шекспир”, добавя, че проблемът с ментетата на пазара у нас се е появил през 1999 г. и се изостря всяка година. “Произвеждат се в Китай, където само в един отделен регион има над 100 фабрики за такава стока, твърди той. В момента у нас има засилено търсене от потребителите, след като през юни отбелязахме около 40-50 процента спад в продажбите заради световното първенство по футбол. Присъствието на ментета на пазара обаче пречи сериозно на бизнеса ни.”
На пазара на риболовна техника непрекъснато се появяват нов вид ментета. Орозов дава за пример наскоро пуснато на пазара менте на макара Quick. Според надписа на опаковката, моделът е QD 120 (DAM не произвежда въобще такъв модел), а макарата - с три лагера. На самия прибор обаче пише, че лагерите са четири. “За разлика от друг път, когато този вид стоки имаха твърде недодялан вид, сега са успели да подправят по-добре облепването с фалшиви марки. Доскоро в ситопечата върху ментетата липсваше контраст и бе лесно да се различи по този начин от оригинала”, обяснява той.
Сред най-подправяните изделия на DAM са още телескопичните пръти Black panter, Fighter и Demon. Общото при тях, както и в случая с макарите, е, че се повреждат след няколко риболовни излета. “Такъв прът е в състояние да се счупи от риба, по-голяма от един килограм, а ако това не стане, или ще му паднат водачите, или ще изхвръкне част от него при по-силно замятане, добавя Георги Орозов. Макарата менте блокира или се разваля по всевъзможни начини.”
„Такъл трейд“ отбелязва още, че в началото ментетата са били най-вече на по-евтините модели, но тенденцията е да се произвеждат и такива, имитиращи марки от по-висок клас и цени. Станимир Стайков от “Бетелгиус” ООД - вносител на най-скъпата риболовна техника у нас на “Абу Гарсиа”, “Мичел” и Бъркли”, твърди, че засега не са виждали на пазара менте от тези марки очевидно поради трудността в копирането на моделите. “Миналата година бяхме засекли продажба на влакна “Абулон” с изтекъл срок на годност, произвеждани преди седем години, както и на макари, чието производство е спряно преди десет години”, твърди той. От фирма “Стон”, която внася висококачествени влакна и консумативи, твърдят, че само веднъж са засичали менте на внасяното от тях влакно “Платил стронг”. “Проблемът възниква, когато при нас дойде клиент и откаже да си купи телескопичен прът например, понеже е видял ментето му на половин цена на “Илиянци”, твърдят от фирмата.
Георги Орозов счита, че единственият изход от ситуацията е да се предприеме акция, подобна на тази, при която икономическа полиция конфискува стоки менте с логото на “Адидас” на пазара в Димитровград. “Оборотът, а вероятно не само на моята фирма, а и на останалите вносители, страда сериозно от масовото присъствие на ментета на пазара. Не мога дори да проведа вече рекламна кампания, понеже по този начин рекламирам и ментетата, върху които са сложени надписи на DAM. Единственият изход очевидно е намесата на компетентните органи”, смята той. Николай Семерджиев от “Алем” обаче отбелязва, че подобна акция би имала сравнително ограничен ефект. “Повечето от вносителите на техника не поддържаме добри взаимоотношения помежду си и не сме обединени в асоциация, твърди той. По тази причина засега не е възможно да окажем колективен натиск върху пазара на ментетата и поне да ограничим продажбите им.” Само една-две фирми от всички вносители у нас членуват в Европейската асоциация на производителите и търговците на риболовна техника EFTTA.

Източник:http://www.capital.bg/

Няма коментари:

 

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary