петък, 11 декември 2009 г.

Информация за Сомът


Сомът (Silurus glanis), още Уелски или Европейски сом е сладководна риба, чието тяло е без люспи. На дължина е възможно да достигне до 5 метра,и тегло 300 килограма.Зъбите му са остри и завити навътре.Горната страна на тялото на сома е тъмна, страните и коремът са на петна. На горната си челюст има по две,а на долната четири по - къси мустачки.Тези мустачки са осезателните му органи.Той е исполинът на сладководните води.

Разпространен е в Европа и Азия. В България се среща във водите на Дунав, Струма, Тунджа, Марица, Янтра и техните притоци. Някои от големите язовири, които обитава сомът са Въча, Студен кладенец, Кърджали, Ивайловград, Пясъчник, Йовковци, Тича и др. Мъжкият сом прави на дъното гнездото и пази хайвера, който е снесен от женската. Сомът се храни с жаби, риба и изобщо всичко с животински произход.

Всеизвесно е че зрението на сома е много слабо развито дори може да се каже, че той е почти сляп. Сетивните му качества са добре развити. Сомът е активен лятно време при повишаване на температурата на водата. Зимата той ляга на дъното, като изпада в летаргия. Пробужда се от зимен сън към средата на Април и започва да ловува чак до Ноември, като активността му е голяма най-вече в дълбоки води заради по-топлата вода. В средата на лятото може да се наблюдва нападение и по повърхността на водоемите. Приближаването на бури също повишава активността му поради раздразнение.

Риболов на Сом може да се практикува по няколко начина. От брега, от лодка на "влачене" и от лодка на "кльонк". Възможни за използване са, както естествени, така и изкуствени примамки.

Хранене
На практика сомът е активен и се хране основно в пролетно-летния период. Но нивото на неговата активност и обектите на хранене са различни през различните месеци. В активния си период оосновната храна на сома са дребните и едри риби и жабите. Прословутата любов на сома към жабите е силно преувеличена. През пролетно-летния сезон половозрелите сомове с дължина от 75см и повече консумират храна която често надхвърля 4% от теглото им за денонощие. Принципно в ранна пролет се хранят активно по-дребните сомове, а по-едрите екземпляри стават активни през лятото.

Начин на живот
Есента със захлаждането на водата в края на септември сомовете се събират в така нар. “зимни ями” по дъното, където без да се хранят прекарват зимата. През това време се забавят всичките им процеси на обмяна на веществата и те изпадат във вцепенение. През това време те са лесни за ловене от бракониерите, а също така са много атакувани и от пиявици.
С настъпването на пролетта сомовете се пробуждат от зимния сън и стават активни. В зависимост от времето това става в началото на март-април. Първият месец след зимния сън, сомовете са най-активни. През това време те са движат много и активно се хранят. Често сомовете рязко изплуват на повърхноста, което отново се дължи на пиявиците, които ги мъчат. Знае се, че пиявиците лошо понасят промяната в налягането. Освен това хрилете на сомовете са много чувствителни и те не понасят когато водата е мътна или замърсена. Затова пролетта те често напускат мътните от снеговете реки и се навлизат в притоците, които са по-бистри и чисти. До седмица след пробуждането по един или друг начин сомовете се освобождават от паразитите. По това време температурата на водата вече е достигнала до 8 градусяа и сомът започва още по-активно да се храни. През това време си хвърлятг хайвера повечето шаранови риби, които са основният порцион на едрите сомове. В края на април, началото на май сомовете вече охранени и набрали сила започват да се размножават. Това става по плитките места, покрити с водна растителност. В зависимост от температурата на водата делението на хайвера става за 3-до 5 денонощия. В това време мъжкият сом пази гнездото от риби, които ядат хайвер. Перидът на мръстене и пазенето на гнездото трае през май и юни. В началото на юли хищникът напуска местата за мръстене и преминава в големите дълбочини. От края на август и през септември започва есенния преход на сома към местата за зимуване. Тези които живеят в реки обикновено се насочват към по-дълбоките язовири и езера.

Няма коментари:

 

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary