неделя, 13 декември 2009 г.

ОСОБЕНОСТИ НА ЗИМНИЯ РИБОЛОВ


Зимните условия за риболов са доста трудни. Студът създава пречки не само при монтажа и контролирането на линията, a при боравенето със стръвта и дори при работата с пръта и макарата. Да не говорим, че влияе и на поведението на рибите. За колеги без особен опит в зимния риболов може би ще е добре да знаят нещо повече и да вземат съответните мерки, преди да са се сблъскали с това непредвидено (или подценявано) усложнение, което на практика може да им осуети намеренията.

Но първо няколко предложения - къде, какво и как.

Язовир „Душанци”
Душанци, при продължителни студове, влиза в списъка на замръзналите водоеми, макар ледът да не е масивен. Трябва да се има пред вид, че при омекване на времето, обаче, ситуацията се усложнява. В устието, при вливането на река На язовир ДушанциТополница, се практикува подледен риболов с традиционните похвати, като уловените риби са предимно костури и бабушки. Наскоро карловски рибар извади 2-килограмова платика, което си е страхотно постижение, откъдето и да се погледне.

Язовир „Ал. Стамболийски”
Тънката ледена покривка, която обхваща част от повърхността на язовира, не е надеждна и не бива да се поемат рискове. По-добре е да се търсят незамръзнали участъци, каквито има след временно затопляне на времето. Най-достъпен през зимните месеци е костурът, може да се обади и бабушка, но тя се търси на голяма дълбочина, с леки такъми и фин монтаж. Приоритетните примамки са пинки, бели и торни червеи. Местните капацитети не отхвърлят и житото, щом става дума за улов на бабушка.

Река Струма
Периодите на ледоход в най-студените януарски дни като че ли замразяват и живота в реката. При леко "разхлабване" на времето, по Струма веднага се забелязва оживление. Нивото се вдигна от разтопения сняг и водата се размътва. Това се Скобарът е често срещан в Струмаотразява и на поведението на рибата. Прави впечатление, че тук-там се хвалят с улов на скобар и на естествена стръв, най-често бял червей. Доскоро по култовите риболовни места властваха тройкаджиите и всякакви опити да се съблазни рибата по друг начин отиваха на вятъра.

И сега съветите. Ако синоптиците говорят за минусови температури, очевидно ще имаме проблеми с водачите на предстоящия риболов. Все пак важно е какви стойности на термометъра се очакват. Ако ще е малко под нулата, с изгледи към затопляне, не е толкова страшно. Обикновено проблемът се явява в сутрешните часове, когато е най-студено. След това времето омеква и забравяме за неприятното обледеняване.

Ако, обаче, се очакват трайни минусови температури, просто ще трябва да се съобразим с времето. При избора на такъми не бива да залагаме на мачов прът или болонезе с много водачи, понеже при тях отворът е минимален, особено във връхната част, която е най-податлива на допир с водата.

Трябва да уточня, че проблемът се явява най-вече при интензивен риболов (на спининг или на плувка), понеже тогава влакното е в почти непрекъснато съприкосновение с водата. Поради това по-широките водачи са за предпочитане. Сега може да пренебрегнем тежината на пръта и да потърсим вариант с не дотам качествена изработка, но с по-голям диаметър на водачите.

Когато е много студено, всичко просто замръзва...Ако въпреки оптималния за деня избор на такъми обледяването е факт, просто ще трябва да противодействаме на леда. Най-лесно е моментно задържане на върха в шепата или продухване с уста – топлият въздух бързо топи ледената корица. Процедурата се повтаря и по следващите най-близки водачи, ако видимо са обледени.

Задължително е, обаче, ледът да се премахне изцяло - остане ли ледено топче на влакното, още при следващото навиване то отново ще се превърне в стопер при достигане на първия водач и процедурата ще трябва да се повтаря. В умерено студено време, след всяко продухване, би трябвало да може безпроблемно да се заметне поне три-четири пъти. При незначително обледяване продухването е често прилаган трик. Някои колеги постигат по-бърз ефект с лапане в уста на върха, но това все пак крие рискове – не е ясно каква е чистотата на водата.

По-надеждно е да се снабдим със специална смазка против заледяване или поне с шишенце глицерин, който се намира във всяка аптека. Това помага донякъде, но процедурата трябва да се повтаря през известно време, за да има дълготраен ефект. Ако през деня температурата видимо спадне и отиде в критично ниски стойности (-10' C) всякакви опити да се предпази влакното и водачите от обледяване стават напразни. Тогава най-разумната идея е час по-скоро да се потърси подслон и топлина.

Наслука!

Автор: Младен Добрев

Няма коментари:

 

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary