петък, 11 декември 2009 г.

Гладни щуки дебнат в студовете

Първите дни на същинската зима много често се превръщат в празник за щукарите. През декември старите щукари твърдят, че най-ефективен е риболовът на жива рибка, закачена на голяма кука и подадена във водата посредством едра тапа. Във водата се хвърлят няколко въдици на рибка, пали се огън, отваря се червеното вино и се чака хищника да удари. По-младите обаче не си падат по чакането. Те често избират спининговия риболов и с блесната облавят всяко по-перспективно място край брега. Някои пък избират да ловят от лодка, като така "препипват" и най-недостъпните от към брега места, където се крие хищникът.
Малко видове риби, обитаващи нашите водоеми, остават активни в големите студове. Дори след като ледът покрие водоемите, гладните щуки си остават активни, независимо дали става въпрос за язовир или река. Единственото важно условие за успех е да я има във водоема. Не рядко именно през зимата са активни предимно едрите екземпляри и трофейните улови не са рядкост. Изкуствените примамки са ефективни при риболов в открита вода. Бавното водене на блесна, независимо дали е клатушка или тип въртележка неминуемо, ще накара щуката да пробва вкуса й, стига блесните да са от по-едрите модели и да успеят да раздразнят достатъчно злия хищник. Същото ще предизвикат и плитко газещите воблери. През зимата щуката не е толкова подвижна и само перфектната игра на примамката може да я предизвика да атакува. Успехът при зимния риболов на щука често идва не с чакане, а с активно търсене на хищника.
При риболова на изкуствени примамки често се налага да се замята в доста обрасли с водна растителност места и съответно много често блесните или воблерите се закачат в подводните препятствия. За да не се стига често до късане и съответно губене на поредната примамка е почти задължително да се ползва плетено влакно. То е с пъти по-здраво от монофилните. Често с подобно влакно се изтръгват доста яки закачки и се спасява скъпата примамка.
През зимата ятата с дребосък са се изпокрили и гладът на хищника е голям. Това притъпява инстинктите дори на едрите предпазливи щуки и ги прави по-лесна плячка за риболовците, решили да ловят в студа. Друга особеност на зимния риболов на щука е, че щуките са по-навътре във водоема от обичайното и следва да се търсят около по-отдалечените от брега укрития. Подводните прагове, потопените дървета и тихите участъци в реките държат едри щуки през зимата. Това обаче невинаги е така. На някои водоеми щуката е досами брега. Особено по реките. Следва замятанията да бъдат успоредно до брега и по възможност до паднали във водата дървета, храсти и т. н.
Първите сериозни студове за сезона не притъпиха апетита на щуката. Тя се лови добре в р. Дунав и притоците й. Освен по класическите места за риболов на щука, като стотиците блата, езера и кариери, напоследък все повече хищници се ловят по някои от реките и язовирите. Едни от най-"дашните" места за риболов на щука сега са старите корита на р. Искър край с. Писарово, долните течения на реките Огоста, Искър и Марица
Калоян БЕЛОПОЛСКИ

Няма коментари:

 

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary