сряда, 9 декември 2009 г.

Пъстърви се ловят и през зимата


През зимата пъстървите запазват активността си и се ловят еднакво добре в реките и затворените водоеми
Промяната в забраната за риболов остави американската (дъгова) пъстърва свободна за риболов по времето, в което балканската пъстърва, сивена, пеледа и сига са забранени за риболов. Това е така, защото американките не се размножават по естествен път в България и там, където ги има, са зарибени изкуствено.

По това време на годината е забранен риболовът в пъстървовите участъци на реките, но пък има много участъци, язовири и платени водоеми, в които се лови само дъгова пъстърва. За съжаление има и недобросъвестни риболовци, които по реките улавят балкански пъстърви и сивени и си ги прибират под прикритието, че ловят американки. Жалко е, че контролът не е достатъчен, и на практика всичко опира до съзнанието на риболовците.

През зимата пъстървите запазват активността си и се ловят еднакво добре в реките и затворените водоеми, в които разбира се ги има. Като цяло пъстървата, особено наскоро пуснатата от някой развъдник, се лови лесно. Това обаче важи само за първите ден-два и толкоз. Оттам насетне рибите стават капризни и изключително мнителни. Дори по платените водоеми не всеки успява да си хване няколко пъстърви. Има водоеми тип развъдник, в които рибите са повече от водата.

Плаща се и такса за риболов и рибата на килограм, при това не може да се връща обратно! Там пъстърва практически може да се улови на всякаква стръв, но сега не става въпрос за подобни места. Има голямо количество платени водоеми, на които се плаща само такса за риболов - на тях сега има пъстърви, но са трудни за ловене. Такива са водоемите край Мало Бучино, Радомир, Перник и т.н. Практически около всеки голям град има подобни места, на които лятото се ловят шарани, а сега пъстърви.

На някои вече има здрав лед, на втори - ледена кора по заливите, а на трети няма и помен от лед. Така или иначе пъстървите са еднакво активни, независимо от леда. Когато обаче са редки и капризни, се ловят доста трудно. Първият начин е на плувка. Пуска се дълбочина 1-1,5 м под плувката, която е желателно да е възможно най-малка - от порядъка на 1-2 г. Използва се основно влакно 0,14-0,16 и повод 0,10-0,12 мм според големината на рибите в дадения водоем. Куката често е по-едра от нормалното - No. 8-10.

За стръв се използват най-често бели и цветни червеи, но не винаги това е най-резултатната стръв. Пъстървата се изкушава най-много от червения хайвер, който има и изкуствени разновидности, които се предлагат специално за риболов. Друга много резултатна стръв е парченцето цаца или специализираната флуоресцентна паста, предлагана от много производители. На торен червей също се ловят пъстърви, но не и в големия студ. При риболова на плувка, независимо на каква дистанция от брега ловим, е препоръчително да се дохранва. Използват се или само бели червеи, или килограм намачкана цаца с прибавена в нея пакет галета. И в двата случая се захранва в много малки дози, но много начесто.

Пъстървите рядко обират захранката от дъното, като шараните и каракудите. Те се влияят от бавно пропадащите хранителни частици или червеи. Видят ли ги, се стрелват да ги събират и тогава попадат на куката. Поради тази причина при риболова на пъстърва е добре да се лови на по-едра от нормалното стръв - например 4-5 бели червея, които пъстървата да забележи по-лесно между другите частици и лакомията да я провокира да побърза да налапа големия залък. В общи линии не бива да се забравя, че пъстървата е хищна риба и налита на движещи се примамки. Поради това при риболова на плувка трябва често да се презамята такъмът и да се използва монтаж на пропадане с разпръснати ситни сачми. Рибите най-често атакуват бавно и естествено пропадащата стръв.

На водоемите, които частично са покрити с лед, пъстървите се държат на самата граница на леда с откритата вода. Трябва да се ловят именно там.
Освен на плувка пъстървите налитат и на дънни въдици с къси поводи и куки отново с червеи и т.н. Този риболов обаче не е много атрактивен и има по-скоро случаен характер. На водоемите с открита вода и в реките може да се опита риболов на изкуствени примамки. Най-резултатни са въртящите се блесни №.2 и 3, както и малките воблери.

На водоемите, на които вече има здрав лед, като "Широка поляна" и "Беглика", американски пъстърви, макар и нарядко, се ловят на дупка с мормишка и стръв бели червеи или пинки.
източник:
в-к Стандарт

Няма коментари:

 

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary