петък, 11 декември 2009 г.

За риболова по река Варзуга



Средното течение на река Варзуга е известно с подобряването на лични рекорди за улов на атлантическа сьомга. През 2002 г. един рибар е извадил над 480 риби само за две седмици. Поради разположението си и прекрасните вирове районът предлага изключително добри условия за риболов през целия сезон.
Средната част на Варзуга е един много дълъг и добър район, в който невороятни вирове се редуват един след друг. В горната част има отлични условия за риболов на муха в плитките води над бързеите. В бързеите малки подмоли задържат много риба, но въпреки това можете да сменяте местоположението си непрекъснато. През юли, a и след това, средното течение на Варзуга е плитко и може лесно да се гази, като реката може да бъде прекосена на някои места. Тогава настъпва моментът за ползване на мухарки 7-10 клас. Плаващите шнурове са за предпочитане, а мухите са на куки с номера от 6 до 10. Рибата е много активна около повърхността, така че сухите мухи в тези дни вършат чудеса.

Статистика:
Средна Варзуга е със забележителна статистика – обикновено на клиент средно се пада да хване 10-20 сьомги на седмица. За период от 5 години речната система на Варзуга е дала 22 968 сьомги хванати, само на 649 въдици. Повечето риби са с тегло между 2 и 8 килограма, като средно са по 3-4 кг.

Няма коментари:

 

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary