неделя, 14 декември 2008 г.

Държавите от Южния Пасифик ограничиха риболова с трал

Държавите от южната част на Тихия океан се съгласиха да ограничат използването на тралове при риболова. Ловенето на риба с трал нанася трайни поражения на океанската екосистема, тъй като мрежата е влачена по морското дъно и унищожава всички организми там.

С подобен начин на риболов се нанасят особено тежки щети на кораловите рифове. В Южния Пасифик се лови една четвърт от световния добив на риба. Освен това страните от региона приеха да спазват и разстояние от пет морски мили от всички уникални местни екосистеми, които са застрашени от изчезване.

Споразумението беше сключено в крайбрежния град Ренака в Чили. То ще влезе в сила на 30 септември. Делегацията от Нова Зеландия, чиито риболовни съдове са отговорни за 90% от дънното тралене в региона, заяви, че поставените ограничения значително ще затруднят работата на риболовната й индустрия.

Коалицията за запазване на дълбоките води приветства сключеното споразумение. „Това е важна стъпка напред в защитата на биологичното разнообразие в открито море“, заяви говорителят на организацията Матю Джани. Той допълни, че споразумението е нужно за прилагането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН през декември, с която се настоява за ограничаване на щетите, причинени от дънното тралене.

Спецификите на подобен начин на риболов изискват специално оборудване – мрежи с увеличени тежести и валяци, които смазват кораловите рифове и всички дънни обитатели на морето. Освен това с този метод се ловят предимно риби, които се размножават бавно и така се нанасят трайни поражения на популациите им. През април специален доклад посочи, че след 50 години морските риби ще изчезнат, ако настоящите практики на риболов продължат.

Няма коментари:

 

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary