събота, 1 декември 2007 г.

Монтаж на косъм

Автор:Цветослав Стоянов

Обект на дънния риболов са предимно рибите, които обитават и търсят храната си близо до дъното.

Дънният начин на живот е оформил по различен начин главите на дънните риби в сравнение с тези, които обитават по - горните слоеве на водата. При дънните риби устата им е насочена
надолу, за да могат да се ровят в тинята.

За разлика от тях при рибите, които обитават средните и горните слоеве на водата, устата е или в горно или в средно положение. Така те могат да ловят паднали насекоми във водата, а хищниците да атакуват жертвите си.

Основните елементи, необходими за риболов на тежко са:

- Въдица - най-добрите и най-често употребявани са коленните пръти с дължина от 3.60 м., като единственият им проблем е транспортната дължина.
Този фактор кара някой колеги да предпочитат телескопичните въдици. Коленна или телескопична акцията и трябва да е около 60 - 120 гр., а в либри 2.5 - 3 lb.

- Макара - макарите за риболов на тежко са спинингови с двоен аванс, размери 050 - 060. В България все още не се използват масово този тип макари, но те са най-удобни за този вид риболов и предполагам, че ще се наложат и у нас.
Добре е макарата да е поне с 4 лагера за по плавен ход, а предавателното число да е около 1:5. Също така авансът трябва да е добре регулиран, за да избегнете евентуални изненади. Ще ви посъветвам нещо, аз като се прибера от риболов винаги почиствам макарите, а в края на сезона ги
разглабям и им сменям смазката. Така ще ви служат много дълго време.

- Влакно - при риболов на дъно говорим вече за по - сериозни дебелини на влакното като се започне от 0.25 и се стигне до 3-на оплетка от капроново влакно, която може да извади и "керван с камили" от водата. Но всичко зависи от това за каква риба отивате. Няма да отидете за сом с влакно 0.25, за него ще трябва да се подготвите като за камилския керван.

- Куки - тук правилото е същото като при риболова на плувка. Куките са съобразени с вида и големината на рибата, а също и с вида на стръвта, която ще използваме.

- Стръв - тя зависи от хранителните навици на рибата, която сме избрали за обект на нашият риболов. Едни от най - популярните които се използват при риболова на дъно за шаран и неговите роднини са: торен червей, млечна царевица, плочка кюспе, протеинови топчета и др.

- Тежести - при риболова на дъно се използват по - сериозни тежести, от порядъка на 20 - 30 гр., може и повече.

- Камбанката (или звънчето) - и тя като плувката играе ролята на индикатор за кълването. При използването на класическа камбанка, тя се поставя между 1 и 2 водач или между 2 и 3 водач и се отпуска малко влакно за да увисне. Степента на това увисване зависи от вида на рибата, която ще ловим.

Правилото при риболов на хищни риби е да отпуснем повечко влакно, около 0.7 м. Целта на този аванс е, че хищниците първо захапват жертвата си и я влачат известно разтояние и едва тогава я поглъщат.
Ако усети някакво усилие по време на влаченето, хищника просто "изплюва" жертвата си.
При миролюбивите видове риба е обратното, използва се късо отпускане, защото те всмукват стръвта и често се самозасичат. Но могат и да ни играят по нервите като само опипват стръвта и камбанката само леко потреперва. В това време ние седим и трепнем в очакване да удари до горе.

Няма коментари:

 

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary