неделя, 29 март 2009 г.

Язовир "Калин"


Язовир "Калин" е язовирът с най-голямата надморска височина в България и на Балканите - кота на преливника 2394 м.

До него се достига през гр. Рила и с. Пастра, откъдето има път до ВЕЦ "Калин". Град Рила се достига много лесно, особено ако сте от София: тръгвате по пътя София - Кулата, минавате Перник и Дупница и около 20 километра след Дупница е необходимо да отбиете вляво.Отбивката води също и до Рилския манастир - обозначена е с табели, така че трудно ще я пропуснете. Ако пътувате от град Пловдив, е необходимо да минете по пътя Пазарджик - Белово - Костенец - Боровец - Самоков - Дупница, откъдето отново се включвате по пътя София - Кулата.

Когато се отклоните за Рилския манастир, първоначално ще преминете през град Кочериново; след това - покрай с. Строб (заслужава си да се видят Стробските пирамиди) и ще достигнете до град Рила. Скоро след това ще достигнете с. Пастра.

Отбивката за язовира е малко след началото на селото; обозначена е с малки кафяви табелки. Пътят започва стръмно нагоре; преминава покрай психиатрична клиника (да не дава Господ да попада човек там) и достига до ВЕЦ "Пастра".

Нататък пътят продължава, но е отворен само за пешеходци. Има поставена бариера, която е възможно да се вдигне на ръка и да се премине нататък и с превозно средство, т.е. неофициално пътят е отворен и за автомобили.

Настилката на пътя е бетонна; на места е доста изровена и окачването на вашия автомобил ще бъде поставено на сериозно изпитание. За джипове пътят с. Пастра - язовир Калин не представлява проблем. Обаче е доста тесен и разминаването на два автомобила е възможно само в ограничени участъци.

Разстоянието от с. Пастра до язовирната стена е 16 километра. Това място е най-високата точка в България, до която можете да се качите с лек автомобил. Ако продължите нагоре, при добро желание от страна на шофьора е възможно да се изкачите почти до подножието на връх Калин, или на надморска височина около 2450 метра.

Няма коментари:

 

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary