вторник, 10 май 2011 г.

Надежда за опазването на важна риба в Дунав


Уникалният рибен вид е на ръба на изчезването поради безогледен улов, провокиран от ценния му черен хайвер, съобщава WWF
Забрана за улов, въведена от българските власти, дава надежда за опазването на дунавските есетри - уникален рибен вид, който е на ръба на изчезването поради безогледен улов, провокиран от ценния му черен хайвер, съобщава WWF.

Държавната администрация обяви едногодишна забрана върху улова на есетри, присъединявайки се към усилията на румънските си съседи, където подобна забрана действа вече пета година.

Това се случва за първи път, отбелязва Ивайло Симеонов, началник отдел "Управление и мониторинг на рибарството" в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Той припомня, че подобна забрана имаше през 2008 г., но тя важеше само за Черно море.

Според WWF решението е огромна крачка напред в посока на опазването на вида и е прелюдия към въвеждането на нова, петгодишна забрана, която може да влезе в сила през 2012 г.

До ХІХ век гигантските моруни са мигрирали безпрепятствено от Черно море по Дунав до Германия и са били основен източник на препитание за населението по крайбрежието на реката.

По-късно дигите и съоръжения като хидровъзела "Железни врата", който се намира между Сърбия и Румъния, прекъсват миграционните пътища на есетрите и отрязват пътя им до местата за размножаване.

Търговията с хайвер от моруна е изключително доходоносен бизнес

Хайверът е една от най-скъпите стоки, чиято цена на дребно достига 6000 евро на килограм. Хайверът от моруна е и най-скъпият от всички видове хайвер на есетри от дунавския регион.

До 2007 г. Конвенцията за международна търговия на застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) определяше квоти за търговия с черен хайвер между страните от Дунавския регион.

През 2007 г. обаче стана ясно, че популацията на есетри е намаляла до степен, в която дунавските страни не могат да изпълнят дори и половината от заложените количества.

Тогава CITES забрани износа на хайвер от естествени популации във всички страни по поречието на Долен Дунав.

За съжаление, тази забрана доведе до още по-голям бум в незаконната търговия, твърди WWF. Дори и в периода преди забраната (2000-2005 г.), европейските власти заловиха над 12 т

хайвер, разпространяван нелегално в страните на ЕС

В момента според международните закони всички консерви с черен хайвер от есетрови риби трябва да разполагат със специален етикет. Онези от тях, които нямат подобно обозначение, са нелегални.

"Въпреки че международното законодателство в тази област е добро по принцип, нормативните актове все още предоставят някои "вратички" за нарушителите - например като освобождаването от всякакви изисквания на хайвера, предназначен за лична употреба.

Освен това не съществуват общовалидни изисквания за отпечатване на етикетите, дизайн (с изключение на кода) или някакъв друг задължителен елемент за защита.

В някои страни етикетите се произвеждат от държавата, но обикновено с това се занимават компаниите, което прави фалшификацията им относително лесна", обясняват от WWF.

Според организацията в ЕС, който е най-големият производител и потребител на хайвер, този проблем може да бъде решен само чрез промяна на сега действащото законодателство в посока затягане на правилата, категорична е организацията.
Източник:БГНЕС
 

Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator OnlineSubscribe in RojoAdd to My AOLAdd to netvibesSubscribe in BloglinesAdd to The Free Dictionary